Kinesitherapeuten Bewegingsconsulenten Endermologen

↑ Return to Therapie

Myofasciale therapie


Myofasciale therapie

Wanneer heb ik een myofasciaal therapeut nodig?

Als er sprake is van een blijvende, zeurende pijn kan men baat hebben bij myofasciale therapie.

Iedereen heeft wel eens spierpijn. Zolang men kan traceren waar de pijn zich bevindt, maakt men zich niet veel zorgen. Na een paar dagen zal de pijn in vele gevallen verdwenen zijn. Bij een blijvende, zeurende pijn luidt de diagnose vaak dat het om een ontsteking gaat, denk maar aan de ‘tenniselleboog’.

 

De behandeling daarvan richt zich vaak op het zo snel mogelijk hernemen van de dagdagelijkse activiteiten.

myofasciale_therapie_kine_pauwels_van_steen_kinesisten

WERKWIJZE

Traditionele behandelingen richten zich vaak op de pijnplek. Helaas werkt zo’n behandeling niet altijd of onvoldoende. Als dat het geval is, toont dat aan dat er geen sprake is van een ontsteking daar de oorzaak van de pijn zich niet in de pijnplek bevindt.

Zo kan een tenniselleboog bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een dysfunctie of overbelasting van de grote borstspier en chronische hoofdpijn kan het resultaat zijn van het niet optimaal functioneren van diepliggende kleine nekspieren.

 

Vaak ontwikkelen zich pijnpunten of triggerpunten in spieren die verkeerd functioneren.

Dit zijn kleine gebieden in de spier die een pijnlijke uitstraling geven naar andere plaatsen in het lichaam en die pijnlijk zijn wanneer ze worden gepalpeerd. Aan de hand van een efficiënte spierdiagnose worden deze triggerpunten opgespoord.

BEHANDELING

De behandelingstechnieken van de myofasciale therapie geven vaak schitterende resultaten bij personen met musculoskeletale pijn. Zo kan longitudinale stretch of het aanprikken van een triggerpunt de pijn verlichten in deze verder gelegen gebieden.

Myofasciale therapie wordt vaak toegepast in combinatie met manuele therapie.